RESZTA PRODUKCJI ROŚLINNEJ

Reszta produkcji roślinnej spożywana jest jako martwa materia organiczna. Martwe liście, ga­łązki, glony itd. określa się mianem detrytusu roślin­nego, a strumień energii przepływający przez martwą materię organiczną to detrytus ow y łańcuch pokarmowy. W wyniku rozkładu powstaje sub­stancja zwana humusem, będąca mieszaniną ma­terii organicznej w różnych stadiach rozkładu oraz organizmów heterotroficznych. Detrytus jest spożywa­ny przez dwa typy organizmów: 1) małe zwierzęta de- trytusożerne, takie jak roztocze glebowe lub stonogi na lądzie, a w wodzie różne robaki i mięczaki oraz 2) mikroorganizmy, tj. bakterie i grzyby. Obie te grupy są tak ściśle związane ze sobą, że często trudno jest określić udział każdej z nich w rozkładzie produkcji pierwotnej.

Cześć jestem Aneta! Jestem zapaloną pasjonatką podróży. Znajdziesz tutaj wiele ciekawostek z moich zagranicznych wakacji. Zapraszam do śledzenia mojego serwisu i komentowania 🙂

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)